İstanbul Beykoz İlçesi Tarihi


BEYKOZ
Nüfus: 241.833
Nüfus Yoğunluğu: 1010,92 kişi/km2
Yüzölçümü: 239,22 km2
Mahalle Sayısı: 25
Köy Sayısı: 21
Koordinatlar: 41°09'55, 29°11'04
Beykoz Boğaziçi'nin kuzey kesiminde Anadolu yakasında Küçüksu deresi ile Anadolu Kavağı arasında yer alan; merkeziyle olduğu kadar çevre köyleri, ormanları ve korularıyla da ünlü bir yerleşim yeridir. Doğusunda Şile batısında İstanbul Boğazı Kuzeyinde Karadeniz, Güneyinde Üsküdar, Ümraniye, Kartal ve Sultanbeyli ilçeleri bulunur. Beykoz ilçesi eskiden Üsküdar'a bağlı bir yerleşim yeriydi. Cumhuriyet döneminde Üsküdar ilçesinden ayrılarak, ayrı bir ilçe olmuştur.
Beykoz Tarihi
İstanbul’un incisi Beykoz çok uzun bir tarihsel geçmişe sırtını dayamaktadır. Beykoz’un tarihine ilişkin olarak bilinen en eski tarih M.Ö. 700’lerdir. Bu dönemde deniz yoluyla gelip Beykoz’u kendilerine yurt edinen Traklar, Beykoz’da yerleştiği bilinen ilk halk olarak karşımıza çıkar. Traklar Beykoz’a geldiklerinde, kralları Amikos’un ismine binaen, buraya “Amikos” adını vermişlerdir. Amikos, Beykoz’un bilinen en eski adıdır.
M.S. 395 yılında Roma İmparatoru Büyük Teodosyus imparatorluğu, Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) ve Batı Roma İmparatorluğu olarak ikiye bölene dek Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde yer alan Beykoz, bu tarihten itibaren Bizans İmparatorluğunun egemenliği altına girer.
İstanbul’un Fatih Sultan Mehmed tarafından fethinden 51 yıl önce, Beykoz (Amikos) Yıldırım Bayezid tarafından Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içerisine dahil edilir. Muhteşem dereleri, birbirinden güzel mesire yerleri, bereketli toprakları, cömert denizi ve aynı zamanda geniş bir av sahası da olan yemyeşil ormanlarıyla bir masal kentini andıran Beykoz, Osmanlı Devleti tarihinde önemli bir yere sahiptir. Av alanlarının uygunluğu münasebetiyle Osmanlı yönetici sınıfının gözde mekanlarından birisi olmuştur Beykoz. Padişah başta olmak üzere avın kendileri için bir tutku olduğu saray erkanı, Osmanlı’nın son dönemlerine dek Beykoz’u kendilerine mesken tutmuşlardır.
Tarihi ve Turistik Mekanları:
Yalıköy: İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasında bulunan Beykoz şehri bir koy etrafına kurulmuştur.
Beykoz Merkez: Beykoz Merkez mahallesi Yalıköy mahallesinin hemen yanıbaşında yer alır. Beykoz Merkez mahallesi tarih boyunca oldukça zengin bir etnik ve kültürel yapıya sahip olmuştur.
Anadoluhisarı: Beykoz sınırları içerisinde yer alan Anadoluhisarı semti Boğaziçi’nin Anadolu yakasındaki bir başka İstanbul incisidir.
Kanlıca: Kanlıca, her İstanbullunun zihninde şu ya da bu biçimde, en fazla da meşhur yoğurduyla yer etmiştir.
Çubuklu: Beykoz’un güzel mahalleleri arasında sayılması gereken bir diğer semt de Çubuklu’dur.
Paşabahçe: Beykoz’un güneydoğusunda, Çubuklu’nun alt yanında yer alan Paşabahçe, ilçemizin bir başka güzel mahallesidir.
Anadolukavağı: İsmini yöresindeki devasa boyutlu ağaçlardan aldığı söylenilen Anadolukavağı, kendine özgü doğasını korumayı başarabilmiş, tarihsel zenginliklerle kuşanmış bir Beykoz yakutudur.
Beykoz’un Köyleri: Beykoz biribirinden muhteşem köylerden müteşekkil bir yerleşim birimidir.
Poyrazköy - Polonezköy: Poyrazköy, Beykoz ilçesinin en meşhur köylerinden birisidir. Tipik bir balıkçı köyü olan Poyrazköy turistlerin de uğrak yeridir.
Beykoz Belediyesi:
Belediye Başkanı: Yücel Çelikbilek (AKP)
Adres: Gümüşsuyu Mahallesi Kelle İbrahim Cad. No:43 34820 Beykoz İstanbul
Telefon: 0216 322 25 04
Faks: 0216 331 05 23
Web Site: www.beykoz.bel.tr
E-mail: beykoz-bld@beykoz.bel.tr
Beykoz Kaymakamlığı
Kaymakam: Aydın Ergün
Adres: Hükümet Konağı Beykoz İstanbul
Telefon: 0216 322 14 20
Faks: 0216 322 14 16
Web Site: www.beykoz.gov.tr
E-mail: beykoz@beykoz.gov.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder